VD HOORN | ORCHIDEE | HOME
homeorchidsverzorginginspiratiemeer
AMOREMIO ORCHIDS l PHALAENOPSIS BY VD HOORN ORCHIDEEËN | HOME
nlgbdefritse contact
Amore Mio Natura

Wij hebben in 2006 een nieuwe kwekerij laten bouwen met 15.000 vierkante meter kassen voor de teelt van Phalaenopsis. Op zich niet zo heel bijzonder, maar we houden onze kassen en gewassen het hele jaar door op temperatuur zonder aardgas. Bij ons in Ter Aar staat dus de eerste Kas Zonder Gas van Nederland.

We verwarmen en koelen door gebruik te maken van grondwater dat zich op een diepte tussen de tachtig en de honderd meter in de bodem bevindt. In de zomer wordt koud water naar boven gehaald waarmee de kas wordt gekoeld. Het komt er met elf graden Celsius uit en het gaat opgewarmd tot ongeveer twintig graden weer terug de grond in. In de winter halen we het opgewarmde water naar boven om de kassen te verwarmen. In de kas heeft onze installateur dé oplossing bedacht voor het koelen en verwarmen met behulp van ventilatoren.

Ter aanvulling op deze wijze van koelen en verwarmen met grondwater, maken we gebruik van een elektrische warmte/koude-pomp die tegelijk kan verwarmen en koelen. Deze pomp warmt het water verder op tot een temperatuur van maximaal vijftig graden. Deze elektropomp draait op groene stroom. Het opgewarmde water wordt bewaard in een buffer met een maximale capaciteit van 400 kuub. Met deze wijze van klimaatbeheersing denken we zeker veertig procent energie te besparen. Doormiddel van het inkopen van groene stroom hebben wij de co2 uitstoot bij het kweekproces tot 0 gereduceerd. De belangstelling voor de Kas Zonder Gas is van begin af aan enorm groot. Ook wij als producent van Amore Mio Orchids helpen graag mee aan een schonere wereld.

Hoe werkt het energie besparende systeem >>

Kweken >>

Het systeem >>

Alle milieubesparingen op een rij >>